Kort gezegd draagt lycopene bij tot een goed metabolisme, maar buiten dit heeft het enkele andere grote voordelen op gezondheidsgebied.

De tomaat is lid van de groenten- en fruitfamilie die de grootste hoeveelheid van de kostbare stof bevat. En 85% van wat we binnenkrijgen, is afkomstig van tomaten en hun derivaten. Maar u vraagt ​​zich misschien af ​​… Wat is lycopeen precies?

Het is het primaire pigment in de tomaat. Lang geleden gebruikt als basiskleurstof voor voedsel, is de stof tegenwoordig vanwege zijn vele positieve gezondheidseffecten het onderwerp van veel onderzoeken.

Voor je gezondheid…
Lycopeen behoort tot de familie van carotenoïden en is naast de krachtigste antioxidant, de meest voorkomende carotenoïde in het menselijk lichaam, wat betekent dat het zuurstof vasthoudt en vecht tegen vrije radicalen, waardoor het bescherming biedt tegen verschillende omstandigheden.

Het is gunstig gebleken bij de preventie van bepaalde soorten kanker (zoals prostaatkanker, maar ook bij slokdarmkanker, dikke darm en mond), en bij de preventie van hart- en vaatziekten. Het speelt ook een positieve rol bij de bestrijding van diabetes en osteoporose. Het beschikt ook over talloze immuunversterkende en metabole effecten.

Meer concreet hebben talrijke epidemiologische studies een omgekeerde correlatie aangetoond tussen de consumptie van tomaten en het optreden van verschillende soorten kanker (met name prostaat, maar ook maag, longen, blaas, enz.) En hart- en vaatziekten. Hoewel de associatie niet zonder twijfel is bewezen, is er sterk bewijs om het te bewijzen. De positieve werking ervan synergiseert met de andere werkzame stoffen in de tomaat bij inname met voedingsdoses (6 mg / dag). Het absorptievermogen van het lycopeenmolecuul hangt dan van elkaar af. Desalniettemin is aangetoond dat het om biochemische redenen beter wordt opgenomen als de tomaat wordt gekookt, verwerkt tot bijvoorbeeld saus of soep of wordt ingenomen met een bron van vetten.

Het Lycocard European Project werkt momenteel aan de kwaliteiten van lycopeen vanwege de effecten ervan op hart- en vaatziekten en kanker …

Dus … Hoe kan het helpen?

Geloof het of niet, dankzij de fytoprotectieve eigenschappen helpt de stof de huid om in de zon te bruinen door het te beschermen tegen UV-stralen. Zonbescherming is echter nog steeds nodig. Het helpt de jeugd van cellen te behouden!

Tips om het te nemen …
Door een beetje olijfolie (vetbron) aan je tomaten toe te voegen, kan je lichaam hun voedzame eigenschappen beter opnemen!

Lycopene – Alles wat u moet weten over deze voedingsstof

Heb je je ooit afgevraagd waar de dieprode kleur van rijpe tomaten vandaan komt? Het komt van lycopeen, een felrode verbinding die behoort tot een groep biologische verbindingen die carotenoïden worden genoemd. Zoals je misschien al vermoedt, komt het woord “carotenoïde” van wortel, een andere groente met een rijke kleur.

Lycopen-rijke planten omvatten gac (een fruit uit Zuidoost-Azië), tomaten, watermeloen, roze grapefruit, roze guave, papaja, rode paprika, zeebokthorne, wolfberry en rozenbottel.

Hoewel het niet oplosbaar is in water, kan het wel worden opgelost in oliën en organische oplosmiddelen. Wanneer het door dieren wordt gegeten, wordt het opgenomen in de darm, vervolgens getransporteerd en opgeslagen in de lever, bijnieren en testikels.

Misschien wel het grootste voordeel van deze voedingsstof is als antioxidant. Antioxidanten zijn stoffen die de oxidanten neutraliseren die worden geproduceerd wanneer bepaalde voedingsmiddelen door onze cellen worden verwerkt. Het gevaar als oxidanten onduidelijk blijven, is dat ze de aanmaak van DNA verstoren. Beschadigd DNA kan leiden tot weefselschade en ook tot vroegtijdige veroudering.

In het laboratorium is aangetoond dat lycopeen 100 keer efficiënter is in het blussen van singletzuurstof dan vitamine E. Singletzuurstof wordt geproduceerd tijdens blootstelling aan ultraviolet licht en is de belangrijkste oorzaak van huidveroudering. Het dooft ook andere vrije radicalen, waaronder die afkomstig van stikstofdioxide en waterstofperoxide.

De resultaten van verschillende onderzoeken hebben gesuggereerd dat deze voedingsstof het risico op chronische ziekten zoals kanker en coronaire hartziekten kan verminderen. Aangenomen wordt dat deze gunstige effecten niet alleen te danken zijn aan de antioxiderende eigenschappen, maar ook aan andere biologische mechanismen zoals de communicatie tussen cellen, effecten op het hormonale en immuunsysteem en effecten op onze metabole routes. Het is echter vermeldenswaard dat het gunstige effect op prostaatkanker nog steeds een controversieel en lopend onderzoeksgebied is.

Er zijn geen bijwerkingen bekend: lycopeen is niet giftig en wordt dagelijks gebruikt als kleurstof voor levensmiddelen. Gevallen van een gekleurde huid en verhoogde bloedspiegels zijn gemeld na overmatige inname, maar verdwenen vanzelf na stopzetting van de inname.

Lycopeen bevattende groenten en fruit, vooral tomaten, zijn een goede voedingsbron, maar de maaltijden moeten vettig zijn: onthoud dat lycopeen niet oplosbaar is in water. Het nemen van olieachtig voedsel heeft zijn eigen risico’s wat betreft de ingenomen calorieën en risico’s voor het hart. Voor meer voorspelbare resultaten moet men de voedingsstof ook verkrijgen via voedingssupplementen. De belangrijkste voordelen van het verkrijgen van behoeften via voedingssupplementen zijn dat:

De dosis is bekend en er is geen risico dat u te veel of te weinig krijgt;
Gerenommeerde leveranciers zullen bij de bereiding alleen hoogwaardige ingrediënten gebruiken;
Het supplement komt als onderdeel van een combinatie met andere voedingsstoffen, waardoor het beoogde effect van elke component wordt geoptimaliseerd;
Goede leveranciers zullen enterische coating gebruiken met hun supplementen om ervoor te zorgen dat het supplement op het juiste punt in het spijsverteringssysteem wordt gepresenteerd in plaats van te worden vernietigd door maagzuren;
De samenstelling van de supplementingrediënten is afgestemd op uw individuele behoeften, of u nu een vrouw, man of kind bent.

De waarde van lycopeen

Voor ketchup-liefhebbers over de hele wereld is de nieuwe informatie die circuleert over de voordelen van Lycopene inderdaad goed nieuws. Het heeft eigenlijk eigenschappen die je kunnen helpen om van binnen en van buiten gezond te worden. Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat lycopeen chemische eigenschappen heeft die ervoor zorgen dat schadelijke UV-stralen worden geblokkeerd. Het is een zonnebrandcrème die je kunt eten. Klinkt niet erg smakelijk, toch?

Lycopeen blijkt tweemaal zo effectief te zijn als bètacaroteen voor antioxiderende effecten. Onderzoek heeft veel waardevolle eigenschappen van Lycopeen aan het licht gebracht. Deze omvatten een verlaagd risico op kanker, hartaandoeningen en andere chronische aandoeningen. Het beschermt de verkoop tegen kankerverwekkende vrije radicalen die het lichaam aanvallen.

Ketchup-liefhebbers zullen ook blij zijn te weten dat Lycopene ook gezonde eigenschappen heeft als het wordt ingenomen. Studies tonen aan dat het helpt bij de functie van cel-tot-celverbindingen en dat het nuttig is bij sommige aspecten van het celmetabolisme. Het supplement is vetoplosbaar en het is effectief gebleken in weefsels met een hoog vet- en vetgehalte. Deze weefsels zijn onder andere aanwezig in de prostaat.

De huid is een ander orgaan met veel lipiden en het is gebleken dat het grote voordelen haalt uit lycopeen. Sommigen geloven zelfs dat ze nuttig kunnen zijn als huidverjonger wanneer ze plaatselijk worden aangebracht. En zoals eerder vermeld, is het een effectief zonwerend middel. En zoals we allemaal weten, kunnen de zonnestralen onze huid beschadigen.

Voordat u licopene aanbrengt, moet u dit doen met een ander zonwerend product. Het vermogen van het supplement om UV-licht te blokkeren is relatief minimaal. Dit is niet het volledige antwoord. Het heeft een SPF van ongeveer drie. Dat alleen is niet voldoende om de huid te beschermen tegen de schadelijke stralen van de zon. Het kan echter wel worden gebruikt om de effecten van indirecte straling die door een raam kan gaan te blokkeren. Sommige mensen geven er de voorkeur aan om licopeen te gebruiken als extra zonnebrandcrème, maar niet met uitsluiting van andere producten.

Het natuurlijk verkrijgen van Licopene uit het voedsel dat we eten, kan het beste worden gedaan door tomaten te eten. Hier is het ironische deel. Meestal is het eten van groenten en fruit in een rauwe staat de gezondste manier om te gaan, maar dat is hier niet het geval. Je krijgt eigenlijk meer van het supplement via gekookte tomaten dan door rauwe tomaten, omdat het element nauw wordt vastgehouden aan het vezelachtige deel van de groente, wat betekent dat het geen woord in je systeem zal zijn, maar er doorheen gaat en je krijgt er geen van de voordelen.

Als u geïnteresseerd bent in licopeen en de beschermende eigenschappen ervan, hoeft u niet verder te zoeken dan de schappen op de lokale markt. Je zult het zien als je het ingrediëntenlabel leest. Als je niet van ketchup houdt, kun je dat vervangen door supplementen die de antioxidant bevatten die ook in die winkels te vinden is.

Lycopeen: het kleurrijke wapen om kanker te bestrijden

Het nieuwe adagium van de eeuw is: “Een glas watermeloensap per dag houdt de dokter weg”. Watermeloen, die sterk wordt betwist als een groente in plaats van een vrucht, is zeer voedzaam en zit boordevol fytochemische lycopeen. Sterke ondersteunende gegevens uit verschillende onderzoeken suggereren dat lycopeen belangrijke bescherming biedt tegen hart- en vaatziekten en kanker. Stel je voor dat je op een hete zomerdag een knapperig, sappig plakje watermeloen eet en tegelijkertijd geweldige gezondheidsvoordelen krijgt. Het is een van de weinige voedingsmiddelen die grote hoeveelheden lycopeen bevatten. Andere goede bronnen van lycopeen zijn tomaten, rode en roze grapefruit en guave.

Hart- en vaatziekten en kanker zijn in veel ontwikkelde landen de belangrijkste doodsoorzaken. Een tekort aan vitamine A kan leiden tot nachtblindheid en xeroftalmie, een oogziekte die vooral bij kinderen voorkomt. Dit is een ernstig probleem in veel regio’s zoals Afrika, Azië, Latijns-Amerika en zelfs in de Verenigde Staten, waar 30% van de bevolking minder dan 70% van de aanbevolen hoeveelheid vitamine A eet. Aanzienlijk bewijs suggereert dat watermeloen een van de rijkste bronnen is van lycopeen, vitamine A, B6 en vitamine C. Lycopeen is een carotenoïde zonder provitamine A-activiteit die in hoge concentraties wordt aangetroffen in een kleine set plantaardig voedsel. Het heeft een aanzienlijk potentieel aan antioxidanten in vitro en kan een rol spelen bij het voorkomen van prostaatkanker en hart- en vaatziekten bij de mens.

Epidemiologische studies hebben een omgekeerd verband aangetoond tussen de inname van lycopeen via de voeding en het risico op prostaatkanker. Een klinische proef die is uitgevoerd om de biologische en klinische effecten van suppletie met lycopeen bij patiënten met gelokaliseerde prostaatkanker te onderzoeken, suggereert dat 30 mg lycopeen dat dagelijks gedurende 3 weken wordt ingenomen, voldoende kan zijn om prostaatkanker te moduleren. Hoewel het niet als een essentiële voedingsstof wordt beschouwd, is een verhoogde inname van lycopeen in verband gebracht met verminderde risico’s op bepaalde vormen van kanker, waaronder prostaatkanker, en op hart- en vaatziekten. Lycopeen is een vetoplosbare fytochemische stof die enkele weken in het lichaam blijft en een cholesterolsyntheseremmend effect heeft en de LDL-afbraak verbetert om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.

Lycopeen lijkt qua structuur op het meer bestudeerde b-caroteen, maar heeft geen provitamine A-activiteit. Lycopeen is het in vet oplosbare pigment dat tomaten, guave, roze grapefruit, watermeloen en een beperkt aantal andere natuurlijke voedingsmiddelen hun rode kleur geeft. Weinig Amerikanen consumeren de aanbevolen negen groenten en fruit per dag, aanbevolen en goedgekeurd door de nieuwe voedselgids van USDA. Als ze in staat zijn om vijf tot zes porties te consumeren die meer geconcentreerd waren in ziektebestrijdende voedingsstoffen en fytochemicaliën, zou dit mogelijk kunnen resulteren in een verbeterde gezondheid en verminderde risico’s van chronische ziekten.

Meer dan 80% van de Amerikaanse inname van lycopeen via de voeding komt naar schatting uit tomatenbronnen, waaronder ketchup, tomatensap, spaghettisaus en pizzasaus.
Studies tonen aan dat lycopeen van tomatenproducten gemakkelijker in omloop komt en vooral als de tomaat wordt verhit en als een bron van vet in de maaltijd wordt opgenomen. Dit heeft geleid tot het onderzoek van andere details met betrekking tot biologische beschikbaarheid, metabolisme en moleculaire mechanismen van lycopeen biologische activiteiten. Bovendien bestaat het risico van overconsumptie, omdat mensen over het algemeen eerder naar de supplementfles grijpen dan naar het natuurlijke product. In dergelijke termen zijn watermeloenen een betere hulpbron geworden die vergelijkbare concentraties lycopeen biedt met een verhoogde biologische beschikbaarheid.

De gezondheidsvoordelen van lycopeen gaan waarschijnlijk verder dan het bestrijden van prostaatkanker en hart- en vaatziekten. Vanwege de golf van recente rapporten die een sleutelrol voor lycopeen in de menselijke gezondheid suggereren, groeit de vraag van consumenten naar lycopeenrijke voedingsmiddelen. Watermeloen- en watermeloenproducten bevatten evenveel of meer lycopeen als rauwe tomaten en vallen op als een perfect alternatief om het risico op kanker en hartaandoeningen te verminderen.

Ontdek de feiten over lycopeen en prostaatkanker

Het onderzoek naar lycopeen en prostaatkanker is op zijn zachtst gezegd controversieel. Veel onderzoeken hebben aangetoond dat het nuttig is tegen prostaatkanker, terwijl een groot onderzoek de onderzoekers tot de conclusie bracht dat er geen effect was.

Lycopeen is een felrode verbinding die voorkomt in tomaten en ander gekleurd fruit. Het is een van de krachtigste antioxidanten die er honderd keer krachtiger zijn dan vitamine E.

De waarde van antioxidanten ligt in hun vermogen om vrije radicalen te neutraliseren. Indien niet aangevinkt, beschadigen vrije radicalen het DNA, wat op zijn beurt cellen en weefsels beschadigt en leidt tot kanker en vroegtijdige veroudering.

Normaal gesproken worden vrije radicalen geproduceerd als gevolg van een normaal metabolisme. Hun productie kan echter worden verhoogd tot gevaarlijke niveaus als gevolg van ultraviolette straling, tabaksrook, chemicaliën en andere gifstoffen.

Vóór ongeveer 2005 suggereerde het meeste onderzoek dat het een beschermend effect had tegen maligniteiten van de prostaat. Een in 2007 gepubliceerd groot onderzoek met gegevens afkomstig van 28.000 mannen kon echter geen beschermend effect vinden.

Het verhaal van lycopeen en prostaatkanker houdt daar echter niet op. In 2008 suggereerde onderzoek van de Universiteit van Missouri dat het potentieel voor het bestrijden van maligniteit van tomatenproducten afhing van de vorm van het tomatenproduct.

In hun studie ontdekten ze dat tomatenpuree plus een ander product van gedehydrateerde tomaten genaamd “FruHis” een significant beschermend effect had tegen prostaatkanker bij ratten.

En daar is het – het debat gaat door en de vraag wordt nu wat de gewone persoon moet doen gezien deze tegenstrijdige meningen? Persoonlijk neig ik naar de mening dat het een beschermende verbinding is, hoewel sommige details nog steeds ter discussie staan.

Dus of de situatie met betrekking tot lycopeen en prostaatkanker al dan niet was opgelost, ik zou het nog steeds niet als een zilveren kogel behandelen, maar als onderdeel van een product met meerdere ingrediënten waarin de verschillende componenten samenwerken om de voordelen te bieden die men nodig heeft.

We weten bijvoorbeeld dat groene thee en resveratrol een aantal maligniteitbestrijdende effecten hebben. Dus het nemen van een supplement dat beide ingrediënten bevat, is een goede strategie en het toevoegen van een krachtige antioxidant zoals lycopeen kan de potentie alleen maar vergroten.

De beste strategie is om een ​​supplement met meerdere ingrediënten te nemen. Er zijn enkele die minstens 90 ingrediënten bevatten, waaronder sporenelementen, ginko biloba, multivitamines, resveratrol, policosanol, luteïne, zeaxanthine en vele andere.

Harde gegevens bewijzen dat lycopeen een succesvolle behandeling voor prostaatkanker is

Lycopeen is effectief wat betreft de behandeling van prostaatkanker. Veel studies hebben aangetoond dat mannen die het hebben ingenomen als vitaminesupplement of door voedsel te eten dat rijk is aan dit mineraal, prostaatkanker beter kunnen verslaan.

Bovendien melden deze mannen dat ze minder vatbaar zijn geworden voor de ziekte en dat ze de mogelijkheid hebben om langer en gezonder te leven. Ze hebben zelfs aanzienlijk minder botpijn ervaren en hebben geen toevlucht hoeven te nemen tot chirurgische behandelingen.

Lycopeen is effectief bij de behandeling van prostaatkanker, omdat hoewel de oorzaak van de ziekte onbekend is, bekend is dat het metabolisme van testosteron een grote rol speelt bij deze specifieke ziekte. Voor die mensen die het extra initiatief hebben genomen om te proberen de ziekte te voorkomen, zijn ze succesvol geweest door het als onderdeel van het proces op te nemen.

De eenvoudigste dingen kunnen ervoor zorgen dat uw zorgen toenemen als er kans is op kanker. Enkele van de symptomen van prostaatkanker zijn bijvoorbeeld frequent of pijnlijk plassen en de aanwezigheid van bloed in de urine. (Zorg ervoor dat u uw arts raadpleegt als u merkt dat u een van deze symptomen ervaart.)

U moet echter niet wachten tot u van middelbare leeftijd bent om u zorgen te maken over prostaatkanker. Aangezien u al gewapend bent met de wetenschap dat lycopeen effectief is bij de behandeling van prostaatkanker, moet u dankzij dit stralende artikel (!) – stappen ondernemen om het in uw levensstijl op te nemen … NU.

In 2003 werd een onderzoek uitgevoerd door het British Journal of Urology International. Het betrof 54 mannen die aan prostaatkanker leden. De mannen waren verdeeld in twee groepen. Beide groepen ondergingen orchidectomie (waarbij hun testikels werden verwijderd), maar één groep begon lycopeen te nemen op de dag van de operatie zelf.

Gedurende een periode van twee jaar werden deze mannen elke drie maanden aan strenge tests onderworpen en de resultaten toonden aan dat de groep die lycopeen gebruikte het beter deed dan de andere groep.

Ongetwijfeld is lycopeen effectief als een van de beschikbare behandelingen voor prostaatkanker.

Het onderzoek stopt hier echter niet. Verdere studies zullen nog worden uitgevoerd naar de exacte dosering die aan prostaatkankerpatiënten moet worden toegediend om de beste resultaten te bereiken.